.
.

Ehlader Araştırma Bölümü


 


Ramazan ayında, nasıl beslenme konusu çoğu kişi için sorundur. Beslenme hakkında Ramazan ayında nasıl ve ne çeşit gıdalar alınması konusunda değerli hadisler açıklanmıştır. Bugün bilimsel kökleri yavaş yavaş çıkarılarak ispatlanmıştır.
 
Ramazan ayında insanların zihnine sürekli ne yiyelim sorusu gelmektedir? Çoğu zaman bu sorunun cevabında bazı gıdaların tüketiminde ifrat ve tefrite gitmektedirler. Bu orucun asıl hedeflerinden olan açlık ve susuzluğa sabretmeyi öğrenmenin aksine bazı kişilerde kilo azalması yerine fazlalığına sebep olmaktadır.
 
Rejim yemeğini korumak için oruç tutanlar katkı maddesi bulunan yiyeceklerden korunmalıdırlar. Oruç tutanlar karbonhidratlı yiyeceklerden örneğin şeker, un, yağlı yemekler, tatlılar, baklava, helva, kızartılmış et ve kelle paça gibi yiyecekleri yemekten kaçınmalıdırlar.
 
Aynı halde oruç tutanlar kesinlikle kafein içeren içeceklerden örneğin koyu çay, kola ve kahve vb korunmalıdır. Çünkü kafein idrarı çoğaltır ve oruç tutanın bedeninin suyu azaldığı için susuzluğa sebep olur.
 
Oruç tutanlar az yağlı bitkisel yağlarda pişmiş yemekler yemeli ve suda haşlanmış patates veya sebzeli yiyecekler yoğurtla birlikte tüketilmelidir.
 
Tatlı tüketiminde ise süt, bal, üzüm suyu veya diğer bitkisel şerbetler kullanılmalıdır.
 
Nasıl iftar yapalım?
 
İftar açmak orucun güzelliklerinden olarak pek çok bereket içermektedir. Peygamberin (s.a.a) sünnetinde Ezan okunmasından sonra iftarın açılması hususunda durulmuştur. İftarın ılık su ve hurmayla açılması iyidir.

Orucu açarken sünnete riayet etmek isteyenler hurma tercih edebilir.  Bu konuda Hz. Muhammed (s.a.a) bir hadis-i şerifi de bulunmaktadır.

“Sizin biriniz oruçluysa, hurmayla iftar etsin, hurma bulamazsa, suyla iftar etsin. Çünkü su, temizleyicidir (susuzluğu giderir ve mideyi yıkar)”

Sıcak süt bir miktar ekmekle birlikte peynir,yeşillik ve bunun yanında çorba iftar için en uygun yiyeceklerdir.
 
Genellikle süt, hurma, koyun eti kepekli ekmek, zeytin, incir Kur'an ve Hadislerde insan bedeni için faydalı yiyecekler olarak tavsiye edilmiştir.
 
Oruç tutanların hafif ve enerjili yiyeceklerle iftarını açması ağır yiyeceklerden örneğin pilav, kızartma ve dışardaki hazır yemeklerden korunmalıdırlar.