Ben, Aleviyim…

Alevi Din Âlimi, Alevi Hocası da diyebilirsiniz.

Birçok paylaşımlarımın altına “Alevi Din Âlimi” olarak yazmaktayım. Bazıları neden böyle yazdığımı sordukları için cevap verme gereğini hissettim.

Ben, TOKAT ilinin ZİLE ilçesinin GÜZELBEYLİ (eski adı SİLİS) kasabasındanım. Anne tarafım ise karşı köy ÇAKIRÇALI köyündendir. Bu her iki köy de Alevi köyleridir.

Alevilerin içinde, Ehlibeyt ve 12 İmam inancı üzerine, Tevalla ve Teberri duygusuyla, Alevi toplumundan yetişmiş bir Din Âlimi veya Hoca olabilir mi? Alevilik üzerine yetişmiş bir hoca gördünüz mü?

Alevi toplumunun da cenazeleri defnedilmekte ve gençler evlenirken nikâhları kıyılmaktadır. Kur’an’ı okuyup bilgilenmek istemektedirler. Alevilik yolunu kendi temel kaynaklarından öğrenmek istemektedirler. Temel kaynaklar derken, bin yıl, bin dört yüz yıl önce yazılmış Arapça kitaplar. 

Peki, bunlar nasıl olacak? Bu temel kaynakları günümüzde düzgün bir şekilde, saptırmadan tercümesini yapacak birilerinin olması gerekmez mi? Ehlisünnetten birileri mi bu temel kitapları bizler için tercüme edecek, İlahiyat fakülteleri, Diyanet mi tercüme edecek; bunu kabul edebilir miyiz?!

Hayır, kesinlikle kabul edemeyiz.

Alevi toplumundan çıkmış ve Alevilik inancı ve itikadı üzerinde olan birileri bu işleri yapmalıdır. Cenaze ve Nikâh erkânını, Alevilik itikadına göre, Ehlibeyt, 12 İmamlar İnancı ve Caferi Mezhebine göre yapmalıdır. Eğer bunlar, başka mezheplere göre yapılırsa, asimile olmaya başlarız ve kabul de edemeyiz.

Siz, Ehl-i Sünnet’ten olan birisinin cenazesinin veya nikâhının Aleviliğe göre yapıldığını hiç gördünüz mü? Ama bunun tam tersini görmek mümkün. Bunun kendisi çok büyük acıdır; mazlumluktur. Olayı fark edenler için bir yıkımdır.

Bu yüzden, Alevi toplumunun bu acıyı yaşamaması için, bütün bunların Alevilik inancına göre yapılmasını sağlamak için Ehlibeyt ve 12 İmamlar itikadı ve inancı üzerine Dini eğitim aldım. Aleviliğin temel kaynaklarına ulaşabilmek için Arapça ve Farsça dillerini öğrendim. Sonrasında bu temel kaynaklar üzerinde birçok araştırma ve çalışmada bulundum.

Diğer ekollerdeki dini önderler ve hocalar arasındaki fark anlaşılsın diye de “Alevi Din Âlimi” tabirini kullanmayı uygun gördüm. Yoksa ayrımcılık yapmak ve bazılarını ötekileştirmek değildir niyetimiz. Alevilik inancında herkese, her görüşe, her inanca saygı gösteririz; sadece zulme ve zalime saygı göstermeyiz. Birlik ve beraberlik, kardeşlik peşindeyiz. Yaratılanı severiz, Yaradan'dan ötürü…   

Ne sorarsın be hey Yezid? Aleviyiz, Caferi’yiz.

Bu yolu kuran Muhammed, Aleviyiz, Caferi’yiz.

Amcasının oğlu Ali, Cibril yoğurdu Âdem’i.

Dört kitap'tan da evveli, Aleviyiz, Caferi’yiz.

Aslımızdır Şâh-ı Merdân, Yardımcımız On İki İmâm.

Yerde, gökte melek yokken, Aleviyiz, Caferi’yiz.

Gülabi'yem hakk'ın kulu, Gösterirem doğru yolu.

Dünya kurulaldan beri, Aleviyiz, Caferi’yiz.

Alevi Din Âlimi

Ali Akın Caba