.

.

Ehlader Araştırma Bölümü

İranlı meşhur matematikçi, muvakkit, gazeteci ve İslam bilim tarihi araştırmacısı merhum Dr. Ahmed Bireşk (d.1907-ö.2002) yaptığı hesaplamalar sonucunda 13 Ekim 680 Aşura Günü yaşanan olayları saatleriyle şu şekilde sunmaktadır:


05:47
Sabah ezanı


İmam Hüseyin (a.s) sabah namazından sonra ashabına konuşma yaparak onları sabır ve cihada davet etti.


Düşman ordusu da aynı dakikalarda cemaat namazını Ömer ibn-i Sad’ın imametinde kıldı. Namazdan sonra orduyu savaş düzenine soktular.

06:00


İmam Hüseyin (a.s) çadırların etrafında hendekler kazılıp, içlerinin kuru dikenlerle doldurulup ateşe verilmesini emretti. Düşmanın arkadan saldırısını bu şekilde engellemeyi amaçladı.

07:06
Güneşin Doğuşu

Güneşin doğuşundan biraz sonra İmam Hüseyin (a.s) daha iyi görülebilmek için bir deveye bindi. Düşman askerlerinin karşısına geçerek yüksek sesle onlara bir konuşma yaptı.


08:00


Büreyr ve Züheyr, düşman askerlerine karşı konuşmalar yaptılar.


İmam Hüseyin’in (a.s) ‘Bana yardım edecek kimse yok mu?’ sözünden sonra, Hürr ibn-i Yezid er-Riyahi, İmam Hüseyin’e (a.s) katılarak tövbe etti.


09:00


Şimr’in Ömer ibn-i Sa’d’ı kınamasıyla, Sa’d, İmam Hüseyin’in (a.s) tarafına bir ok fırlatarak ilk oku kendisinin attığıyla övünerek bu olaya askerlerden şahit olmalarını istedi.


Ömer ibn-i Sa’d’dan sonra düşman askerleri İmam’ın (a.s) askerlerine doğru ok atmaya başladı.

Bu ok yağmurunda İmam’ın (a.s) askerlerinden bir kaç tanesi şehit oldu.


10:00


Ok yağmurundan sonra Yesar, Ziyad ibn-i Ebih’in kölesi ve Salim, Ubeydullah ibn-i Ziyad’ın kölesi tek tek savaşmak için öne çıktılar. Abdullah ibn-i Umeyr, İmam Hüseyin’den (a.s) izin istedi, ikisini de öldürdü ama bu çatışmada parmaklarını kaybetti.


Bu teke tek savaştan sonra düşmanın toplu saldırısı başladı. Heccar, sağ taraftan saldırdı, bu saldırıyı Habib ibn-i Mezahir ve arkadaşları püskürttüler.

Şimr ise sol taraftan saldırdı ve bu saldırıyı da Züheyr askerleriyle engelledi. Bu saldırıda Şimr’in kendisi de yaralandı.

Bu saldırıdan sonra Ömer ibn-i Sa’d, beş yüz askerden tekrar ok atmalarını istedi. Bu saldırıda İmam’ın (a.s) askerlerinin 23 atı telef olurken bir grup asker de şehit oldu. Birinci ve ikinci saldırının toplamında 50 asker şehit oldu.


İlk şehit Ebu Şeşa idi. Sekiz ok fırlattı ve beş düşman askerini öldürdü.

Şimr’in askerlerinden bir grup arkadan İmam’a (a.s) saldırmak istediler, Züheyr ve adamları onları engelledi.


11:00


İmam Hüseyin (a.s) teker teker savaş meydanına gidilmesi emrini verdi. Ashap, kendileri hayattayken Ben-i Haşim’den kimsenin savaş meydanına gitmesine izin vermedi. İlk şehitlerden birisi yaşlı asker Büreyr idi. Ondan sonra Müslüm ibn-i Avsece şehit oldu.

İmam’ın (a.s) askerlerinden yedisi düşman askerlerinin kuşatması altında kaldı, Hz. Abbas (a.s) onları kurtardı.


12:50
Öğle Ezanı

İmam (a.s) birisinin gidip düşman ordusuyla konuşmasını ve namaz vakti savaşılmamasını istedi. Habib ibn-i Mezahir onlarla konuşmaya gitti ama onlar ona saldırarak şehit ettiler. İmam (a.s) ilk defa ağladı.


İmam (a.s) namazı bir grupla cemaat halinde kıldı ve diğer bir grup ise onları korudu. Zühyer ve Said ibn-i Abdullah kendilerini İmam’a (a.s) siper ettiler. Said, 13 ok ve mızrak yarası alarak şehit oldu.

13:00

Ashaptan kalan 30 kişi bu saatten sonra şehit oldular. Onların şehadetinden sonra Ben-i Haşim gençleri meydana çıktı. İlk olarak Aliekber meydana gitti. Sonrasında Abdullah ibn-i Müslüm şehit oldu.


14:00

Bu saatte İmam Hüseyin’le (a.s) Hz. Abbas (a.s) yalnız kaldılar. Ebulfazl-i Abbas (a.s) savaş meydanına gitmek için izin istedi ama İmam Hüseyin (a.s) biraz su getirmesini emretti. Hz. Abbas (a.s) suyu getirirken şehit düştü. İmam (a.s) ise bu olay üzerine Kerbela’da ikinci kez burada ağladı.


15:00

İmam Hüseyin (a.s) çadırlara vedalaşmak için geri döndü. Burada küçük evladı Aliesger için su istedi ama onu da Hermele üç başlı okla şehit etti.


İmam (a.s) savaş meydanındayken kimse onun karşısında çıkamıyordu. Uzaktan ok ve mızrak fırlattılar. İmam’ın (a.s) şehadetinden sonra vücudunda 33 mızrak, 34 kılıç yarası sayıldı.


İmam’ın atı Zülcenah’ın sesiyle küçük bir çocuk olan Abdullah ibn-i Hasan amcasının yanına koşup düşmana engel olmaya çalıştı ve orada şehit oldu.


16:06
İkindi Vakti

İmam’ın (a.s) Şehadet saatini Taberi Tarihi gibi meşhur kaynak kitapları ikindi ezanı sonrası zikrederler.

 
17:00


İmam Hüseyin’in (a.s) şehadetinden sonra o Hazret’in (a.s) elbiselerini gasbettiler. Bu elbiseyi çalanlar sonraları çaresiz hastalıklara yakalandıkları kaynaklarda nakledilir.


Artık çadırlara saldırılar başlar. Bir müddet sonra Ömer ibn-i Sa’d saldırıları durdurur ve çadırlara nöbetçi koyar.


Basra Şialarından Süveyd ibn-i Meta, İmam’ın (a.s) şehadetinden sonra Kerbela’ya varır ve savaşarak şehit olur.

Gün batımı sıralarında İmam’ın (a.s) başını mübarek bedeninden ayırıp Ubeydullah’a götürsün diye Huli’ye verirler. Ömer ibn-i Sa’d’ın emriyle on kişi İmam’ın (a.s) bedeni üstünde at koştururlar.


18:49
Akşam Ezanı


Musibetlerle dolu Aşura Günü bu şekilde tamamlanır.

Ömer ibn-i Sa’d kendi askerlerine cemaat namazı emrini verir.

Merhum Dr. Ahmed Bireşk