.
.
Ehlader Araştırma Bölümü
Kitap okumaya niyetlendiğimizde kitap okuyan insanların aklına gelen ilk sorulardan biri; ‘neden okuduğumuz kitapların çoğunu unutuyoruz?’ olmaktadır.
Okuduktan sonra kitapları unutmamız gerekiyorsa, öyleyse kitap okumanın bize ne faydası var?
Bu önemli konu bir soru-cevap sitesi olan Quora'da Chaitanya Shrishrimal adlı kullanıcı tarafından anlatılan bir hikâye ile güzel bir hal alıyor..
Kitap okumanın faydaları ile ilgili bir hikâye
Eski zamanlarda, oldukça sevilen ve saygı duyulan bir öğretmenin, birçok öğrencisi vardı.
Bir gün bir talebesi hocaya gelip şöyle sordu:
"Pek çok kitap okudum ama çoğunu unuttum, öyleyse kitap okumanın ne faydası var ki?"
Öğretmen o sırada öğrencisinin sorusuna cevap vermedi. Birkaç gün sonra öğretmen öğrencisine oldukça kirlenmiş bir toprak eleği verdi ve ondan yakındaki nehre gidip o elekle su getirmesini istedi.
Öğrenci bu fikri her ne kadar beğenmese de öğretmenin isteğini reddedemedi.
Nehre gider ve eleği su ile doldurmaya başlar ve tam geri dönecekken su elekten geçer ve içinde hiçbir şey kalmaz.
Öğrenci bunu çok kez tekrar eder ancak öğretmeninin verdiği görevi tamamlayamaz.
Üzgün bir şekilde öğretmenin yanına döner ve elekle su getirmeyi başaramadığını söyler.
Öğretmeni ona gülümseyerek der ki:
"Hayır, başarısız olmadın, eleğe bak ne kadar temiz, tıpkı kitap okumak gibi."
Sonra öğretmen öğrenciye bu görevin amacını açıklar ve şöyle der: "Geçen sefer bana sormuştun, "Birçok kitap okudum ama çoğunu unuttum, öyleyse kitap okumanın ne faydası var?" diye.
"Okumak zihnimizi daha akıllı ve akıcı hale getirir, okumak zihni doğrudan etkiler ve beyni geliştirir, daha önce okuduklarımızı hatırlamasak bile eskisinden daha iyi bir insan olmamıza yardımcı olur.
Pek çok kitap okudum ve çoğunu hatırlamıyorum ama artık kendimin daha iyi bir halini ortaya çıkardığımı biliyorum, bu yüzden okumaya devam edeceğim."
Kitap okumak ve onları unutmak doğal bir şeydir. Bu konuyu okumamıza engel olacak kadar büyütmemek lazım, o yüzden kitapları arka arkaya okuyup yolunuza devam edin ve unutmak gibi bir derdiniz olmasın, onlar sizde mutlaka bir etki bırakacaktır. İçtenlikle kaleme alınmış her eser muhakkak okuyucusuna hayatında yardımcı olacak bir eser bırakmaktadır.
Kitap okumanın farkında olmadan bizde yarattığı bazı benzersiz etkiler var, bu etkiler unuttuğumuz bilgiler gibi uçup gitmiyor.
Uzun lafın kısası, kitabın birinci sayfasındaki kişiyle son sayfasındaki kişi hiçbir zaman aynı olamaz.
Peki, sizlerin kitapların içeriğini unutmaktan endişe duyanlara öneriniz nedir? Lütfen görüşlerinizi yorum kısmından bize yazınız.
Ömre bereket ve hafızaya kuvvet veren bir dua
اللّٰهُمَّ أَخْرِجْنِي مِنْ ظُلُماتِ الْوَهْمِ ،
وَأَكرِمْنِي بِنُورِ الْفَهْمِ .
اللّٰهُمَّ افْتَحْ عَلَيْنا أَبْوابَ رَحْمَتِكَ ،
وَانْشُرْ عَلَيْنا خَزائِنَ عُلُومِكَ
“Allahumme ahricniy min zulûmati’l vehm ve ekrimniy binûril fehm, Allâhumme ifteh a’leynâ ebvâbe rahmetik venşur a’leynâ hazâine ulûmik.”
Anlamı:
Allâh’ım vehim/kuruntu karanlığından beni çıkart ve nûrunla anlayış ikram et. Allah’ım rahmet kapılarını üzerimize aç ve ilim hazinelerini üzerimize akıt.