Doğacak olan çocuğun zeki ve hafızasının güçlü olması için hamileliğin üçüncü ve dördüncü aylarında önerilen "Kondor" hakkında, bu bitkinin isminden ötürü toplum içerisinde bir takım karışıklıklar görülmektedir.

Türkiye’de Akgünlük olarak bilinen Boswellia Serrata bitkisinin, yani Kondor'un doğadaki en etkili iltihap karşıtı bitkilerinden biri olduğu tıp dünyası ve işin ehli tarafından bilinmektedir.

Peki, Akgünlük nelere iyi geliyor?

Akgünlük ağacının gövdesinden salınan, günlük sakızı olarak da bilinen sakızımsı reçinenin faydaları saymakla bitmiyor.

Bitkiler ve antioksidanlarla ilgili bilimsel çalışmaları bulunan Histoloji ve Embriyoloji uzmanı Dr. Ömer Coşkun'un yaptığı yorumlar kayda değer:

''Yapılan çalışmalarda Akgünlük bitkisinin anti-enflamatuar yani iltihap önleyici etkisi olduğu artrit gibi iltihaplı hastalıklarda ödem ve ağrıda belirgin azalma sağladığı gözlenmiştir. İltihaplı eklem romatizması, kireçlenme, sırt ve eklem ağrıları, hareket kısıtlılıklarını azaltmada bu bitkiden yararlanılabilir.

Ayrıca bu harika bitkinin balgam söktürücü, nefes darlığını giderici özellikleriyle özellikle astım hastalarında nöbetleri azalttığı, nefes alma kapasitesini arttırdığı gözlenmiştir. Bunlara ek olarak yara iyileştirici, stres ve depresyonu gidermeye yardımcı, hafızayı güçlendirici etkileri de vardır.''

Akgünlük bitkisinin kanser hastalığında tümör büyümesini önlemede, kötü hücrelerin çoğalmasını ve yayılmasını engellemede de etkili olduğunu söyleyen Coşkun, sağlık açısından son derece önem taşıyan Akgünlük bitkisinin, Türkiye’de daha fazla tanıtılıp kullanımının yaygınlaşması gerektiğini söylüyor.

Ehl-i Beyt kaynaklı rivayetler içerisinde sık sık sözü geçen bu bitkinin en bilinen özelliği ise; ana rahmindeki çocuktan tutun da yaşı oldukça ilerlemiş insanların hafızasına kattığı müthiş faydalardır.

Unutkanlığın önüne geçmek ve zihni dinç tutmak için özellikle İslam medreselerinde yüzyıllardır talebelere tavsiye edilen Akgünlük ya da namı diğer Kondor'u, isteyen herkes hiç bir sağlık problemi yaşamadan her gün kullanabilir.

İster çay şeklinde demlenerek, isterse de reçinemsi bir madde olduğu için sakız gibi çiğnenerek tüketilebilinen Kondor'un en bilinen kullanım şekli ise sürahi içerisine atılacak küçük 4-5 parçanın su içerisinde birkaç saat sonra dağılmış haliyle tüketilmesidir. İçilerek azalan sürahinin üzerine tekrar ilave yapılarak aynı reçine 3-4 gün iyice acılaşana kadar kullanılabilir.

Aşırı tüketimde özellikle yüz bölgesinde sivilcelere neden olan Kondor, yaz aylarında ise sürahi içerisine konularak soğuk şekilde serinletici bir içecek olarak da tavsiye edilmektedir.