.
.

Siyonistlerin “el-Aksa Tufanı” Operasyonu sırasında savaş hali ilan etmesinden bu yana, ekonomileri görülmemiş oranlarda açık olumsuz etkilere tanık oldu. Bu kriz neredeyse tüm sektörlerde gerçek bir tehdit oluşturmaya başlarken benzeri görülmemiş bir kırılganlık da gösteriyor. Nitekim yapılan açıklamalarda, savaşın Siyonist rejim ekonomisine verdiği zararın 17 ila 25 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Bu bağlamda Tel Aviv Borsası'ndaki ana endeksin dolar değerinin %16'sı kadar değer kaybetmesinin ardından İsrail hisse senetlerinin performansını, çatışmaların başladığı 7 Ekim'den bu yana "dünyanın en kötü performansı" olarak tanımladı.

Mizrahi Tefahot Bank'ın baş ekonomisti Ronen Menachem, Siyonist ekonomisi konusunda uzmanlaşmış Globes gazetesine şunları söyledi: “Birçok kurum, son günlerde savaşın ekonomi üzerindeki etkilerine ilişkin senaryolar yayınladı ve en muhtemel senaryonun şu olacağını tahmin ediyor: 3 ayı geçmeyen sınırlı bir savaş... ve bu da Düşüşün yavaşlamasını sağlayacak."

Siyonistler kendileri için azami üç aylık bir savaştan bahsetse de Amerikan bankası JPMorgan Chase, İsrail ekonomisinin bu yılın son çeyreğinde yıllık bazda %11 oranında daralmasını bekliyor. Bu, Wall Street analistlerinin bugüne kadarki en kötümser tahminlerinden biri.

Endüstriyel Huzursuzluk

Savaşın başlangıcından bu yana İsrailli şirketler, etkilerini uzun süre boyunca ülke ekonomisi üzerinde bırakacak büyük şoklara maruz kalıyor ve birçok kişi mevcut durumu Corona salgını sırasındaki kapanmalarla karşılaştırmaya başladı.

Küçük İşletmeler Federasyonu başkanı Roy Cohen'e göre, "tüm sektörler ve onların şubeleri tam manasıyla faaliyet gösteremiyor" ve işverenler çoğunlukla "çalışanlarını ücretsiz izne ayırdı" ve bu da yüz binlerce işçiyi etkiledi.

Siyonist rejimin Gazze'ye kara saldırısı yapmayı planladığını duyurmasıyla birlikte yaklaşık 350.000 yedek askeri seferber etmesi, çağrının maliyetinin yanı sıra iş gücünün yaklaşık %8'inin devre dışı kalmasını ve ekonomik faaliyetlerin ani çöküşüne neden oldu. Bu rakamların karşılığı ise ayda yaklaşık 2,5 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.

İmalat sektöründeki aksama o kadar ciddi görünüyordu ki, savaşın başlamasından üç hafta sonra fabrikaların yalnızca %12'si tam kapasiteyle çalışıyor.

Avrupa'da Muharrem Merasimleri Avrupa'da Muharrem Merasimleri

Teknolojide Büyük Kayıplar

İşgücünün yaklaşık %15'inin yedek göreve çağrılması teknoloji şirketlerini de etkiledi. 500 yüksek teknoloji şirketinin neredeyse yarısı yatırım anlaşmalarının iptal edildiğini veya ertelendiğini, %70'ten fazlası ise büyük projelerin ertelendiğini veya iptal edildiğini bildirdi.

Şimdiye kadarki somut kayıplar, şirketlerin %60'ının çalışmayı durdurması ve 2 milyar dolardan fazla doğrudan zararın yanı sıra 25 milyar dolar değerindeki tehdit altındaki yabancı sözleşmelere ulaştı.

İnşaat ve emlakta durgunluk

İnşaat sektörü de büyük bir darbe aldı; çünkü işgal altındaki Batı Şeria'da yaşayan 80.000 Filistinlinin büyük ölçüde varlığını ispat etmek için akıl almaz protestoları, silahlı saldırıları ve diğer eylemlerinin korkusuyla bu sektör de tamamen kayba uğramıştır.

Bu nedenle birçok şirketin yükümlülüklerini yerine getiremez hale gelmesi doğaldır ve bu durum, inşaat ve inşaatın ticari kredilerinin neredeyse yarısını oluşturduğu bankaların endişelerini de yansıtıyor.

Ayrıca vergi gelirlerinin yüzde 6'sını oluşturan gayrimenkul satışlarındaki durgunluk, düşman hükümetinin gelirini azaltmakta, inşaatların durdurulması ise fiyatlarda ciddi artışa yol açmaktadır.

Harcamalarda Tarihi Çöküş

Şu ana kadar 120.000'den fazla Siyonist yerleşimciyi güneyden ve kuzeyden ülkenin merkezi bölgelerine göç etmeye zorlamanın yanı sıra, hane halkı harcamalarının da çökmesi, gayri safi yurt içi hasılanın yaklaşık yarısını temsil eden tüketici sektöründe büyük bir şoka neden oldu.

Payments System Clearinghouse'a göre, savaşın patlak vermesinden sonraki günlerde özel tüketim yaklaşık üçte bir oranında düştü. Eğlence ve turizm gibi bazı sektörlerde harcamalar yaklaşık %70'e düştü.

"Bank Leumi"ye göre, kredi kartı satın alımlarındaki düşüş, siyonist rejimin 2020'de Corona salgınının zirvesinde tanık olduklarından daha ciddiydi.

Tam Felç

Yukarıdakilere ek olarak tüm bakanlıklar ve devlet kurumları felç oldu ve kamu hizmetlerini tamamen durdurdular, okullar da tatil edildi ve bazı bölgelerde uzaktan eğitime geçildi, üniversitelerde eğitim-öğretim yılının açılışı ertelendi.

Siyonist rejimin tazminat fonu, savaşın ilk haftasındaki toplam mal kaybının yaklaşık 373 milyon dolar olduğunu ortaya çıkardı; bu miktar, siyonistlerin 2006'da Lübnan'a karşı başlattığı savaş sırasındaki bilinen kayıplarla kıyaslanabilir.

Birkaç gün önce, İsrail Maliye Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, siyonist devletinin Filistin direnişine karşı savaşı finanse etmek için İsrail Merkez Bankası'nın tahmin ettiğinden daha büyük miktarlarda para harcamak zorunda kalacağını öne sürdü. Bunun maliyeti de yaklaşık 50 milyar dolara yakındı.

İsrail bu yeni duruma nasıl uyum sağlayacağını öğrendiğini iddia etse de, savaş sonucunda uğradığı zarar, krizin İsrail ekonomisinin tüm sektörlerinde hiç şüphesiz uzun vadeli yaralar bırakacağını ve bu izlerden iyileşmenin mümkün olabileceğini gösteriyor.

Bunlara ek olarak dünya çapında İsrail ürünlerine karşı başlatılan boykotlar da hatırı sayılı bir şekilde Siyonist rejim iktisadına darbe vurmakta.

Ehlader HABER

Editör: Hasan Bedel