.
.

İslam dünyası, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in mübarek kızı Hz. Fatıma’nın şehadetine ağladı. Eyyam-ı Fatıma günleri münasebetiyle İstanbul’daki Kevser Kültür Merkezi’nde yas merasimi düzenlendi. Kevser Ehlibeyt Mescidi’ndeki merasime katılanlar, okunan mersiyelerde gözyaşlarına hâkim olamadı.

İslam Peygamberi Hz. Muhammed’in mübarek kızı, İmam Ali’nin eşi Hz. Fatıma’nın şehadeti, düzenlenen merasimle anıldı.

Kevser Ehlibeyt Mescidi’nde yoğun katılımın olduğu program, Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Ardından Türkiye’deki Ehlibeyt Âlimlerinin çatı kuruluşu olan EHLA-DER Genel Başkanı Kadir Akaras Hz. Fatıma’yı ve mücadelesini anlattı.

Sözlerine “Peygamber Efendimizin kızına sevgimizi göstermek için bir araya geldik” diyerek başlayan Akaras, “insanın neyi, hangi sebeple tercih ettiği, insanın kurtuluşuna da helak olmasına da neden olabilir” diye konuştu.

Peygamberlerin gönderiliş sebeplerinden birinin de insanın tercih sebeplerini değiştirmek olduğuna dikkat çeken EHLA-DER Başkanı, Peygamberlerin insanların Allah rızası için tercih yapmalarını sağlamaya çalıştığını ifade etti.

“Peygamber Efendimiz, Hz. Fatıma, İmam Ali, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’le ilgili buyurduklarıyla, ailesel bir aidiyete dikkat çekmiyor. Meşruiyet ve makbuliyeti sağlamak istiyor. Çünkü makbuliyet aynı zamanda hâkimiyet sebebidir.

Peygamber Efendimizin saydıklarının dışında olanların, makbuliyetleri olsa bile, meşruiyetleri yoktur. Meşruiyeti olması için ya Allah’ın ayeti ya da Peygamberin emri olması gerekir. Bu yüzden meşruiyeti olanın makbuliyeti için çaba göstermek gerekir.”

Hz. Fatıma’nın mücadelesini tarihten örnek olaylarla anlatan Kadir Akaras, Hz. Fatıma’nın Beytu’l Ahzan’ına dikkat çekti. Hz. Fatıma’nın bu mücadelesi olmasaydı İmam Ali’nin dördüncü halife dahi olamayacağına işaret eden Akaras, “böyle bir durumda Ehl-i Beyt de tarihten silinirdi” diye konuştu. Hz. Fatıma’ya velayet şehidi denmesinin nedeninin de bu mücadele olduğunu vurguladı.

Sahih-i Buhari’ye göre Hz. Fatıma’nın hakimiyete öfkeli olduğunu anlatan Akaras, Hz. Fatıma’nın küskünlüğünün vefat edene kadar geçmediğini belirtti.

“Hz. Fatıma’nın mücadelesinin en önemli noktası da vasiyetidir. İmam Ali’ye vasiyetinde Hz. Fatıma, “beni gece guslet, kefenle, defnet, kimseye de bildirme cenazemi” demiştir. Hz. Fatıma bu vasiyetiyle tarihe son bir hamleyle tarih düştü. Bu Hz. Fatıma’nın o günkü Müslümanlardan hoşnut olmadığını, razı olmadığın gösteren bir vasiyettir.”

EHLA-DER Genel Başkanı Kadir Akaras’ın konuşmasının ardından kürsüye, İran’ın Zencan bölgesinden gelen Ehl-i Beyt meddahı Celil Muhammedî çıktı. Meddah Muhammedî, okuduğu mersiye ve sinezenlerle programa katılanlara duygulu anlar yaşattı, gözyaşları sel oldu.

Hz. Fatıma’nın şehadetini anma merasimi, verilen ihsan yemeğiyle sona erdi.

.

Ehlader HABER